08 december 2018

Från min tidiga tid som FV-läkare (som ST hette då) drar jag mig till minnes följande episod. Min första handledare David Schlossman for en dag omkring i korridorerna och var upprörd när han mötte den ytterst lugna docenten Bo-Fredrik Zachrisson. – Alla dessa professorer, det enda de gör är att fara omkring på möten runtom i världen. Vad är det för nytta med det? Bo-Fredrik svarade stillsamt: – Det tillför avdelningen perioder av lugn.

Även om man nu inte far omkring hela tiden så är det viktigt att någon gång ibland besöka möten för att uppdatera sig på nyare forskning, nya metoder och nya apparater. Vilka möten ska då en muskuloskeletal radiolog besöka? Jag radar här upp några, men kom gärna med flera.

För att få till sig ny vetenskap inom muskuloskeletal radiologi behöver man nog besöka någon av de större allmänna röntgenkongresserna. De innehåller en bra blandning av aktuell forskning, översiktsföreläsningar, refresher courses och industriutställning.

ECR i Wien ligger närmast till hands. Det vetenskapliga programmet har blivit bättre och bättre genom åren och även om den inte kan mäta sig med RSNA i storlek är det mycket enklare att ta sig dit, och Wien är en mycket mysigare stad än Chicago. Som medlem i SFMR och därmed automatiskt i ESR har man lite rabatt på anmälningsavgiften. Ett tips är att bo på ett hotell längs den röda tunnelbanelinjen så att man slipper byta när man åker till och från kongressen. Är vädret hyggligt kan man lämna rocken hemma för att slippa böket med garderobsinlämning på kongressen.

RSNA i Chicago är naturligtvis ett mycket bra och givande alternativ till ECR. Mycket vetenskap, många refresher courses och gigantisk industriutställning. Måste besökas någon gång under karriären.

Mera fokuserade MSK-möten innehåller en större andel uppfräschning med en del inslag av forskning och nyheter.

International Skeletal Society (ISS) har en årlig refresher course där både uppfräshning av känd kunskap och förmedlande av nya rön sker. Man lär sig oerhört mycket! Den äger rum årligen, ungefär varannan gång i USA och varannan gång i Europa.

ESSR har också ett årligt möte med föreläsningar, varje år, mitt i svensk semesterperiod.